Forum

Beroende på hur aktiv du vill vara i skalabåtklubbens forum kan du välja en av tre behörighetsnivåer:

- Klubbmedlem
- Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem
- Besökare som endast vill läsa

Klubbmedlem

För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som fullvärdig klubbmedlem >

Bli medlem >


Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem

För att göra egna inlägg och vara aktiv i diskussioner behöver du vara "Registrerad forumanvändare". 

Denna registrering ger dig tillgång till tex byggloggar och byggteknik, men inte till klubbens interna forum. För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som "Registrerad forumanvändare" >

Bli registrerad forumanvändare >  


Besökare som endast vill läsa

Du som varken är medlem eller registrerad forumanvändare kan endast läsa i vårt forum, tex byggloggar och byggteknik. Du kan inte bemöta andras inlägg, inte heller skapa egna ämnestrådar. I fall du önskar komma i kontakt med en specifik medlem, använd kontaktformuläret:

Kontakta klubben >

 

Riva från Amati Italian runabout

 • Anders Eriksson
 • Offline
 • Premium Member
 • Premium Member
Mer
1 vecka 3 dagar sedan - 1 vecka 3 dagar sedan #3461 av Anders Eriksson
Svar från Anders Eriksson i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Här kommer en sen kommentar angående dina lysdioder och seriekoppling. Det går att få samma ljus i alla. problemet är inte att de ska ha olika spänning utan att de vill ha olika strömstyrka för att lysa lika.
Mät strömmen för den diod som behöver flest antal mA. Det blir sedan strömmen i hela kedjan och du beräknar seriemotståndet efter att adderat alla diodernas spänning. Sedan begränsar du strömmen i de dioder som behöver lägre strömstyrka genom att parallellkoppla ett motstånd över varje diod. Det går att teoretiskt beräkna motståndet men du kan också prova dig fram till lagom ljus.
Last edit: 1 vecka 3 dagar sedan by Anders Eriksson.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Åke Silén
 • Åke Silén Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
Mer
1 vecka 4 dagar sedan #3460 av Åke Silén
Svar från Åke Silén i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Säg mig den lycka som vara beständigt. Nu har jag en ny Imac med något som skall vara "State of the art" ett M1 chip. Datorn fungera utmärkt men Fusion360 verkar inte gilla processorn. Efter många irrvägar i programmet har jag nu fått upp tekniken och fått ihop ett hus till fördäckslanternan MEN den går inte att klä och därmed inte att skriva ut. Varje försök resulterar i att datorn hänger sig och för att komma detta måste den startas om. Flera felrapporter skickade men kan jag förvänta något svar?
   
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
2 veckor 18 timmar sedan #3457 av Hans Annell
Svar från Hans Annell i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Fräck modell!
Jag vill ha en sån....

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Åke Silén
 • Åke Silén Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
Mer
2 veckor 1 dag sedan #3455 av Åke Silén
Svar från Åke Silén i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Nytt försök! Denna gång avgasrören. De var förhållandevis släta i ytan (förkromade ?) och jag tänkte det var värt ett försök. Förra gången var jag nog lite för "het på gröten". Läste anvisningarna en gång till och upptäckte att det stod att efter appliceringen av guldet och efter man tryckt fast det ordentligt skulle man vänta minst tre timmar. Dessa små avgasrörsavslutningar har fått torka i 4 timmar vilket blev en klar förbättring i för hållande till sist. Då ramlade småbitar av guldet av och jag skyllde på "limmet". Denna pilottest visar att det går att få ganska snyggt. Nu har jag beställt nytt tjockare guld på en "sk bärare" och ett slags polerpinne av agat samt ett annat "lim". Tjockare, tjockare detta material är supersupertunt. Man bör arbeta på en bricka eller motsv. då de små bitarna lätt flyger iväg och det blir små glimmande guldflagor överallt. Nya försök kommer när det nya materialet anlänt. Nu försöker jag göra den nedre delan av navigationsljuset och som vanligt uppstår ritproblem. Jag behöver hålla på några dagar innan arbetet flyter på och tidigare lösningar dyker upp i huvudet. Jag försöker som tidigare göra för komplexa utformningar för att programmet skall kunna hantera det.
 
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Åke Silén
 • Åke Silén Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Member
 • Platinum Member
Mer
2 veckor 2 dagar sedan - 2 veckor 2 dagar sedan #3454 av Åke Silén
Svar från Åke Silén i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Tack Kjell för de goda tankarna. De lysdioder jag provade med visade att den gröna var den besvärligaste att få att avge tillräckligt grönt tillsammans med den röda. De 20 mA som var deras spec överskreds med god marginal när någorlunda lika ljus var uppnåtts. Går sönder efter en tid? Kollade med ELFA och även där hittade jag att skillnader fanns. Dessa funderingar skulle jag gjort innan jag drog kablarna. Att klämma in några motstånd bakom den röda/gröna  lysdioden syns svårt (men möjligt). Jag drog kablarna enligt tanken att de tre dioderna skulle seriekopplas och kunde matas med två kablar. Jag har nu beställt från Cornwall i England 3V´s lampor av Rice grain storlek (3 mm) för att se om det är ett bättre alternativ.

Det sista numret av tidningen innehöll mycket intressant material angående hur man får saker att glänsa av Peter Land och Hasse Anell. Jag har haft samma tankar för detta försök att göra en fördäckslanterna (och en akterlanterna). I ett par fall har jag provat och kommit till samma slutsatser. I stället kom jag att tänka på förgyllning. För att testa inhandlade jag ett speciellt lim som man först lägger på, väntar  i 15 minuter och sen läggs det inhandlade bladguldet på. Jag har provat på ett par överblivna plast -bitar och det blev OK - inte mer. Provade sen på topplanternan enligt tidigare. Tyvärr blev jag abrupt avbruten av ett oväntat besök av barnbarnen. Blev inte riktigt klar. Resultatet så här långt är att det är ett alternativ men som vanligt är underarbetet av största betydelse. Jag hade slipat det lilla lanterhuset med ett avslutande 1000 papper men det går klart att se att det fanns en liten grop som jag för blotta ögat inte kunde se. Jag har några utskrifter av lanternhuset (utan pinnen) och skall blanda ihop lite epoxi (lite spädd med rödsprit) och prova om det utgör ett bättre underlag. Jag har skrivit till några firmor som gör förkromning och de vill helst inte starta med några få smågrejor (som är svåra att fästa). Prislappen ligger runt flera tusen och även här är underarbetet för ett gott slutresultat av största betydelse. Även en utskrift med min Ender 3 med 0,12 mm (och nersatt hastighet - 30 mm/sek) kan jag efter slipning knappt se de små strängarna. Vi målning skulle de aldrig kunna upptäckas men om jag lägger på bladguld kan jag i ljusbrytningen se att de finns där. Nya försök kommer
 
Bilagor:
Last edit: 2 veckor 2 dagar sedan by Åke Silén. Orsak: Glömde infoga

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Mer
2 veckor 2 dagar sedan #3453 av Kjell Rothin
Svar från Kjell Rothin i ämnet Riva från Amati Italian runabout
Du kan köra röd/grön och vit på samma spänning bara olika seriemotstånd och då kan du minska ljusstyrkan också. sedan finns det ju små LED också 
Bilagor:

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.128 sekunder

Hänt sedan sist

Månadsmöte 'hybrid'
onsdag 3 november 

Månadsmötet genomfördes i hybridform med folk på plats och med digitalt närvarande medlemmar. Du som var med, maila gärna dina intryck till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Med den för dagen höstlovsdecimerade personalstyrkan blev det körigt för herrarna Kjelle o Roberth att koka kaffe, få bort rundgång, duka, släppa in folk analogt o digitalt... Robert förevisar 3D-skrivare av olika slag och en lite laserskärare/-graverare på 5W, med inflikningar av Kjelle. Även en borrmaskin i storlek av en tjockare penna, smidig!
 
 
 

Mörkerkörning onsdag 29 september 

Den här fina höstkvällen var det trångt i farvattnen. Vi kunde räkna till 29 modellskeppare, varav många hade med sig mer än ett flytetyg. Tur att alla var upplysta, om än kanske inte alltid helt regelmässigt :-)

Korven grillades till en ypperlig kvalitet, tack för det Kjelle!
 
 

Båtmöte söndag 12 september 

Finfint båtväder som lockade många modellskeppare!
 
 

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.Byggtipsartiklar >

 • Totalt antal användare200
 • Senaste medlem:Testm Testson
 • Totalt antal inlägg:3239
 • Totalt antal ämnen:518
 • Totalt antal sektioner:2
 • Totalt antal kategorier:12
 • Öppna idag:0
 • Öppna igår:0
 • Svar idag:0
 • Svar igår:0