Forum

Beroende på hur aktiv du vill vara i skalabåtklubbens forum kan du välja en av tre behörighetsnivåer:

- Klubbmedlem
- Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem
- Besökare som endast vill läsa

Klubbmedlem

För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som fullvärdig klubbmedlem >

Bli medlem >


Registrerad forumanvändare, men inte klubbmedlem

För att göra egna inlägg och vara aktiv i diskussioner behöver du vara "Registrerad forumanvändare". 

Denna registrering ger dig tillgång till tex byggloggar och byggteknik, men inte till klubbens interna forum. För att nyttja forum och hemsida fullt ut behöver du vara fullvärdig medlem i Stockholms Skalabåtklubb.

Logga in som "Registrerad forumanvändare" >

Bli registrerad forumanvändare >  


Besökare som endast vill läsa

Du som varken är medlem eller registrerad forumanvändare kan endast läsa i vårt forum, tex byggloggar och byggteknik. Du kan inte bemöta andras inlägg, inte heller skapa egna ämnestrådar. I fall du önskar komma i kontakt med en specifik medlem, använd kontaktformuläret:

Kontakta klubben >

 

Byggandet av Scotland från Corell

 • Roberth Lundin
 • Roberth Lundin Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Admin
 • Admin
 • Gillar att bygga!
Mer
7 år 3 månader sedan #881 av Roberth Lundin
Svar från Roberth Lundin i ämnet Byggandet av Scotland från Corell
Här visas ryggen för modellen där alla skott (spant) skall fästas på. På yttre delen av skotten fästes bordläggningen, och på ovansidan fästes the falska däcket. I ryggen finns det utsågningar för mastinfästningen, samt för infästningen till modellens vagga.Ovanpå falska däcket sitter Poopen, dvs det falska akterdäcket. Akterdäcket består av den del som visas ovan.Dessa fyra delar används som ett stöd för bordläggningen i fören.Det falska akterdäcket fästs på tre stycken siddelar som fästs mot det stora falska däcket.Dessa två delar bildar stommen till fördäcket. Dessa klistras direkt på det falska däcket och man lägger plankorna för däcket ovanpå.Roberth

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

 • Roberth Lundin
 • Roberth Lundin Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Admin
 • Admin
 • Gillar att bygga!
Mer
7 år 3 månader sedan #880 av Roberth Lundin
Byggandet av Scotland från Corell skapades av Roberth Lundin
Byggandet av Scotland del 1

Detta är en beskrivning av hur jag byggde en byggsats från Corel för en typ av fartyg som användes på Östersjön under 1700-talet. Modellen är i skala 1/64 och är byggt med hjälp av plywood stomme och har dubbel bordläggning. Modellen är ett typfartyg för hur dessa kunde se ut och är inte ett verkligt skepp.

Del I handlar om vad lådan innehåller, och beskrivning av vad alla påsar, ritningar, instruktioner och annat innehåller.

Modellen heter Scotland är en icke specifikt skepp, utan ungefär hur det skulle kunna ha sett ut. Det finns ett produktblad för denna modell, som kan ses här: Produktblad Corel Scotland
Modellen skall vara en nybörjarmodell, men är lite tveksamt, tack vare att instruktionerna inte är tillräckligt bra. Jag tror att en nybörjade troligtvis kommer igenom byggandet men kommer att bli lite besviken.Lådan till modellen är riktigt bra. Klart imponerande, för när jag ser lådan vill jag verkligen bygga denna modell. Mycket färger och bra bilder. Stabil och bra låda.Innehållet ligger i en plastinlägg som håller olika delar separerade och i en god ordning. Alla delarna ligger antingen i en plastpåse eller i snygga buntar förutom några 1x1 mm Valnötlister.

När man lyfter hela plastinlägget, ser man ritningen samt instruktionsboken. Ritningen och instruktionsboken är upplagd på ett sådant sätt att en sida med bilder, och den andra sidan innehåller instruktioner på fyra språk. Engelska, Tyska, Spanska och Italienska. Språket är något kortfattat, och kan vara svårt att förstå, i alla fall den Engelska.Bilden visar en bild på det falska däcket som används för att vara stöd till själva däcksplankorna. Den andra delen är ryggen för modellen där alla skott (spant) skall fästas på. På yttre delen av skotten fästes bordläggningen.


Roberth

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.087 sekunder

Hänt sedan sist

Månadsmöte onsdag 7 december

Besök hos sjöhistoriska museet. Intressant visning av modellverkstan och berörande visning av nya utställningen 'Flykten från Baltikum'. Nutidshistoria som är mer än aktuell!

Lite egen tid för rundvandring på museet oxå, så varför inte spana in Stena Carisma och andra pax-fartyg?!

 

Månadsmöte onsdag 2 november

Vid spontansnacket bläddrade vi nostalgiskt i 2003 års 892 sidor tjocka Graupnerkatalog, medlemmen Göran delade med sig av sin 0,05mm tjocka (tunna!) rostfria tråd, och Hasse hade med sig två olika vattenjetaggregat och sin Condor 9.

En snabbfärja som illustration till kvällens föredrag av Ralph Axelsson: "Från nörderi till rederi" - hur tonårsintresset för tidtabeller ledde till pionjären Seat24, snabbfärjan Gotlandsbåten och numera snabbfärjerederi i Medelhavet.


 

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.

Byggtipsartiklar >

Forumets senaste inlägg