Ojojoj, javisst, jag vill bums börja navigera med radiostyrda skalabåtar!

Denna kreativa hobby ger ju under din vinters pysslande och byggande såväl tid för livets eftertanke, som fantastiska reflektioner vid möten med publik under den isfria säsongen.

I vår klubb finns många sorters modeller. Det spelar ingen roll ifall du har köpt en färdig båt, satt ihop en byggsats, eller byggt en scratchmodell i fem år (eller mer...), eller helt enkelt bara är intresserad av det maritima. Utan att veta varför. Välkommen!

Det som samlar oss i denna klubb är det maritima intresset, i kombination med tekniken att få det att fungera som fjärrstyrda miniatyrer. En givande och stimulerande hobby!


Hur börjar man och var finns grejerna?

Du som vill börja med radiostyrd båt har säkert en hel del funderingar på var man får tag på prylarna. Det är ju rätt tunnsått med hobbyaffärer ute på stan nuförtiden, det mesta har flyttat ut på internätet. 

  • Var finns färdiga radiostyrda modeller att köpa?
  • Var köper man en byggsats?
  • Var finns byggmaterial? 
  • Var finns radiostyrningsgrejer?

Ready-To-Run  - Färdigbyggda modeller som du helt enkelt köper och är färdiga att sjösätta. Ofta behöver du komplettera med batteri och radio, men motor och rodermekanism är installerad.

Se även:

Folder med tips på butiker (pdf) >

Vår samling av länkar till butiker inom Sverige och Europa > 


Vilken typ av båt passar mig

Ställ dig själv frågan: Hur vill jag börja? Vilken ambitionsnivå har jag?

  • Köra direkt, eftersom du är otålig?
  • Köra snart, orkar du vänta på kompletterande beställning?
  • Köra senare, eftersom du vill först bygga en båt på egen hand? 

Köra direkt - köp RTR

Sök efter begreppet RTR, som betyder Ready To Run.
Du behöver komplettera med lämpliga batterier, och det skiljer från modell till modell vad som passar för just den båten.

Köra snart - köp ARTR

Här ska du leta efter begreppet ARTR, som betyder Almost Ready To Run.
Vid ARTR behöver du göra en del slutinstallationer själv. Kanske några delar på själva modellen, men framförallt hela eller delar av radiostyrningen. Ofta är motorer med styrning och roderstyrning installerad, men du måste fixa en egen sändare och passande mottagare.

Köra senare - köp byggsats eller bygg från scratch

Du kan köpa såväl en RTR som en ARTR, som beskrivs ovan, och komplettera dessa med egna detaljer och funktioner, tex lanternor, rep, figurer.
Eller så har du byggandet som fokus och då är körandet en senare fråga. Du tänker dig en sjösättning efter en månad ... eller ett decennium ...

Se även:

Folder med tips på butiker (pdf) >

Vår samling av länkar till butiker inom Sverige och Europa >


Hur gör man båten körbar?

  • Hur kopplar man ihop radiostyrningen?
  • Vilka uppladdningsbara batterier ska jag ha?
  • Hur bygger och målar jag?

Det enkla svaret är att skapa ett inlägg i vårt forum, och söka bland gamla inlägg efter passande tips. För att göra inlägg eller besvara eller fråga vidare i andras inlägg, ja då behöver du antingen vara fullvärdig medlem, eller vara registrerad forumanvändare.

Klubbens forum >

Jag vill bli medlem >   
eller
Jag vill bli registrerad forumanvändare >  

Olika typer av radiostyrning

Val av RC-utrustning är en svårbegriplig djungel. Den stora frågan man som nybörjare bör ställa sig är om den första rc-utrustningen är till för den första modellen, eller om man redan är så tagen av hobbyn att man vill ha något att ”växa i”. För en första modell klarar man sig utmärkt med en enkel utrustning.

Några punkter att sålla ur:

  • Skalabåtar körs med fördel med en spakradio, men för snabba båtar finns det några som föredrar en rattradio (med ratt för styrning och pistolgrepp för fartkontroll).

  • Frekvensen 2,4GHz är att föredra framför 27 och 40MHz eftersom du slipper risken att störa/störas av andra. Nästan allt nytt är 2,4GHz, men 27 och 40MHz finns begagnat. 35MHz får endast användas för flyg.

  • 2 kanaler (roder och motor) räcker utmärkt för att köra. Fler kanaler ger möjlighet till att styra fler funktioner, om man funderar på att ha några sådana. Kostar 500 - 1500 kr. En sån här "basic-sändare" köper du tex hos conrad.se 

  • Mer avancerade rc-system har mycket fler inställnings- och kontrollfunktioner, men är både dyrare och mer komplicerade att hantera, kostar 1500 - 10000 kr. Troligen inte den bästa vägen att börja... Exempel på fabrikat är Graupner/SJ, Spektrum, Futaba, Multiplex och Jeti.

Se även:

Folder med tips på butiker (pdf) >

Vår samling av länkar till butiker inom Sverige och Europa >

Minimibehov för en skalabåt är 2 kanaler: motor och roder. Men om du har en multifunkionsmodell med belysning, kranar och annat skoj, ja då behöver du en mer avancerad radiostyrning.


Val av batterier

Beroende på hur stor din modell är, och hur mycket du vill lägga på batterier och laddare, finns några grundläggande val:

  • Engångsbatterier typ AA och liknande
  • Blybatterier
  • NiMh 
  • LiPo 

Fördjupning om batterier hos Kjell & C:o >

??Tabell som visar laddartyp och lämplig viloladdning mm??

Engångsbatterier

För dig med en väldigt liten båt.

Blybatterier

Blybatterier är tunga och skrymmande i förhållande till sin kapacitet, så ett blybatteri passar för dig som har en båt med stor bärförmåga, rymlig och är långsamgående. Blybatterier är enkla att ladda, säkra och robusta. En nackdel är att de behöver omkring 12 timmars laddning.

Köp blybatteri exempelvis hos kjell.seconrad.se eller clasohlson.se eller hos specialiserade hobbyhandlare, se längre ner på denna sida.

NiMH-batterier

NiMH står för Nickelmetallhybrid. Batteritypen har ett högre energiinnehåll per vikt än blybatterier. Liksom bly är NiMH-batterier enkla att ladda, säkra och robusta.

NiMH-batterier köper du hos till exempel kjell.seconrad.se eller clasohlson.se eller hos specialiserade hobbyhandlare, se längre ner på denna sida.

LiPo-batterier

LiPo betyder litiumpolymer. Batteritypen har störst energiinnehåll per vikt bland hobbybtterier, ungefär 4ggr mer än blybatterier. LiPo-batterier är kinkiga eftersom  de behöver en specialladdare, är känsliga för djupurladning, får inte vara fulladdade när de inte används, och kan fatta eld vi handgripligt fysisk misskötsel så som flyg- och speedbåtkrascher. Inte helt sannolikt att det inträffar för skalabåtåkare.

LiPo köper du hos specialicerade hobbyhandlare, som exempelvis:

minicars.se 

mbs-rcmodels.se 

eskader.se 

hobbymagasinet.se

webshop.rcsweden.com

goteborg.reservdelsrc.com


Se även:

Folder med tips på butiker (pdf) >

Vår samling av länkar till butiker inom Sverige och Europa > 

 

Hänt sedan sist

Sjöhistoriskas modellbyggarhelg 3-4 februari

Välbesökt event i trivsam miljö!

Års- och månadsmöte 7 februari

Efter sedvanlig årsmötesformalia tog Anders E vid och berättade om sina modeller.

Byggtipsartiklar

Här samlar vi byggtips av allehanda slag från olika media.

Byggtipsartiklar >

Forumets senaste inlägg